W dniach 21 grudnia - 6 stycznia dziekanat USM jest nieczynny
Dietetyka kliniczna to specjalizacja wyodrębniona w obszarze dietetyki ogólnej, zajmująca się leczeniem człowieka chorego. Dietetyk kliniczny posiada wiedzę o tym jak żywić pacjentów na różnych etapach choroby tak, żeby nie dopuścić do jej rozwoju lub zaostrzenia.
Dietetyk kliniczny to osoba, która specjalizuje się w zdrowym żywieniu i dopasowuje dietę do stanu zdrowia swoich pacjentów. To specjalista, który posiada szeroką wiedzę na temat podstawowych jednostek chorobowych, których leczenie może wymagać zmiany nawyków żywieniowych pacjentów borykających się z takimi chorobami, jak: cukrzyca, insulinoodporność, hipoglikemia, choroby tarczycy, refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego (IBS), atopowe zapalenie skóry (AZS), anemia i niedokrwistość i inne.
Cel
Celem studiów podyplomowych „Dietetyka kliniczna” jest wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do udzielania porad żywieniowo – dietetycznych dla pacjentów z zaburzeniami odżywiania, przewlekłymi chorobami metabolicznymi wymagającymi znacznych restrykcji dietetycznych oraz poddających się zabiegom z zakresu chirurgii bariatrycznej.
Słuchacze zostaną zapoznani z podstawami farmakologii klinicznej w odniesieniu do pracy dietetyka oraz wpływem poszczególnych grup leków na metabolizm człowieka.
Zdobędą praktyczne umiejętności opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.
Adresaci
Studia adresowane są do osób zajmujących się prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych, ambulatoryjnych jak również poradnictwa indywidualnego.
Absolwenci studiów podyplomowych to doskonale przygotowana kadra do prowadzenia edukacji żywieniowej różnych grup społecznych.
Czas trwania studiów:
Opłaty