Dietetyka studia I stopnia

Dietetyka to dyscyplina zajmująca się żywieniem człowieka zdrowego i chorego, a w szczególności:

  • zasadami żywienia człowieka zdrowego;
  • zasadami żywienia człowieka chorego;
  • technologią żywności;
  • oceną stanu odżywienia;
  • oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
  • zapobieganiem chorobom zależnym od żywienia;
  • kontrolowaniem jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania;
  • biochemicznymi podstawami żywienia;
  • prowadzeniem edukacji żywieniowej;
  • psychologią żywienia;
  • technologią gastronomiczną.

Takie połączenie technologii żywności z naukami o zdrowiu stanowi o wyspecjalizowaniu się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka zarówno chorego jak i zdrowego. Dietetyka, która jest naszą specjalnością, pozwala na określenie wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.

Dietetyka powiązana jest ściśle z:

  • technologią żywności i żywieniem,
  • medycyną,
  • farmakologią,
  • bromatologią,
  • chemią żywności,
  • biologią i mikrobiologią,
  • psychologią.

Dietetyka I stopnia – opis kierunku

Przygotowuje między innymi do poznania podstaw anatomii i fizjologii człowieka, technologii żywności i żywienia, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami przyjętych systemów, zapotrzebowania na makro i mikroskładniki odżywcze pacjentów, oceny wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób.

Absolwent Dietetyki ze względu na zrealizowany program studiów, ma bardzo szerokie możliwości poszukiwania zatrudnienia. Zwykle kieruje swoje pierwsze kroki do publicznych i niepublicznych placówek ochrony zdrowia. Gdy zyska już doświadczenie zawodowe oraz osiągnie pierwsze sukcesy, otwiera własny gabinet dietetyczny, w którym przyjmuje pacjentów i prowadzi konsultacje dietetyczne. W swojej pracy współdziała z lekarzami i terapeutami.

Dietetyka – studia I stopnia

Kształcenie na kierunku „dietetyka” odbywa się w systemie studiów I stopnia:

Uzyskiwany Tytuł

Typ studiów

Czas trwania studiów

Partner strategiczny

Licencjat

stacjonarne i niestacjonarne

3 lata (6 semestrów)

Accor Hotels

Licencjat Dietetyki – specjalności:

  • Dietetyka kliniczna

  • Dietetyka sportowa

  • Psychodietetyka

Po ukończeniu studiów z zakresu dietetyki, nasz absolwent posiada umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności. Potrafi kontrolować  jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizować żywienie indywidualne i zbiorowe dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów. Dietetyk potrafi dokonać oceny stanu od żywienia i sposobu żywienia pacjentów oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski terapeutyczne. Zna zasady edukacji żywieniowej i jest przygotowany do jej prowadzenia. Absolwenci kierunku dietetyka w naszej szkole w Warszawie mogą podjąć pracę w szpitalnych działach żywienia, sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia, w zakładach świadczących usługi hotelarskie, restauracjach i innych jednostkach żywienia zbiorowego, w urzędach administracji rządowej i samorządowej. Są przygotowani do  prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego dzięki osobnym, przygotowującym do tego wyzwania zajęciom.

 

 

Studia z dietetyki

Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie od lat kształci najlepszych przyszłych specjalistów w dziedzinach związanych ze zdrowiem. W dzisiejszych czasach dietetyka jest niewątpliwie bardzo ważnym aspektem mającym decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Od prawidłowej diety zależy nie tylko rozwój dzieci i młodzieży. Rzutuje ona bowiem na minimalizację skutków ubocznych oraz rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Odpowiednia dieta bywa wręcz podstawowym elementem leczenia chociażby cukrzycy czy nadciśnienia, dlatego wiedza z jej zakresu jest niezbędna, łącząc się jednocześnie z farmakologią czy medycyną. Wiedza na temat prawidłowego żywienia może mieć też częste zastosowanie przy rozwiązywaniu psychicznych problemów z odżywianiem, takich jak bulimia czy anoreksja.

Studia z dietetyki realizowane na naszej uczelni pozwalają zdobyć przyszłym dietetykom zarówno podstawową, jak i rozszerzoną wiedzę z zakresu wpływu sposobu odżywiania na organizm człowieka. Na naszej uczelni zdobędziesz licencjat z dietetyki, dzięki któremu będziesz mógł realizować się zawodowo jako doradca dietetyczny w wielu placówkach opieki zdrowotnej. W obrębie kierunku dietetyka, studia na naszej uczelni mają 3 ciekawe specjalności, dzięki którym będziesz mógł ściśle ukierunkować zakres swoich przyszłych działań zawodowych. Możesz specjalizować się w ramach: dietetyki klinicznej, dietetyki w sporcie lub psychodietetyki, dostosowując zakres studiów do swoich indywidualnych zainteresowań. Niezależnie od wyboru specjalizacji absolwenci licencjackich studiów z dietetyki w Warszawie mogą liczyć na docenienie na rynku pracy – w przyszłości czekać na Ciebie będzie wiele atrakcyjnych ofert, ponieważ po dobrze wykwalifikowanych specjalistów od dietetyki sięga obecnie wiele cenionych firm. Studiuj dietetykę w Warszawie pod okiem najlepszych, bogatych w wieloletnie doświadczenie profesorów i doktorów – nasza kadra dydaktyczna dokłada wszelkich starań, aby efektywnie kształcić przyszłe pokolenia najlepszych dietetyków.

Dietetyka – Warszawa

Dietetyka jest kierunkiem medycznym. Podczas jej studiowania, studenci nabywają wiedzę o żywieniu człowieka. Niezwykle istotny jest fakt, że kierunek ten jest ściśle powiązany z pozostałymi medycznymi naukami, m.in. farmakologią, psychologią czy medycyną. Same studia dietetyczne wymagają więc od studentów posiadania szerokiej wiedzy. Nic więc dziwnego, gdyż późniejszy absolwent w trakcie swojej kariery zawodowej kreuje odpowiednie nawyki żywieniowe zarówno u osób zdrowych, jak i tych z różnymi przypadłościami chorobowymi.

Jakie zagadnienia są omawiane podczas zajęć na studiach z dietetyki?

Bardzo nam zależy, by absolwenci kończący naszą uczelnię, posiadali szeroką wiedzę w obszarze, w którym się kształcą. Jest to równie istotne w przypadku studiowania dietetyki, gdyż po jej ukończeniu absolwenci kreują odpowiednie nawyki żywieniowe. Warto zwrócić uwagę na dużą odpowiedzialność, jaka na nich ciąży. Dlatego też, w trakcie studiów na naszej uczelni, dotykamy takich obszarów jak m.in. zasady żywienia człowieka chorego, ocena wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, psychologia żywienia czy też technologia gastronomiczna. Warto dodać, że w ramach studiów licencjackich istnieje możliwość ukończenia specjalności dietetyki klinicznej, dietetyki w sporcie oraz psychodietetyki. Zakres możliwości kształcenia jest więc niezwykle szeroki.

Dlaczego warto studiować dietetykę na naszej uczelni w Warszawie?

Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie daje studentom, jak i absolwentom, wiele możliwości rozwoju. Wpływ ma na to z pewnością kompleksowość kształcenia. Kończąc studia dietetyczne w Warszawie nasi absolwenci mogą podjąć pracę w wielu placówkach: zarówno tych medycznych, jak i sanatoriach czy restauracjach. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, że studiowanie dietetyki w Warszawie daje wiele możliwości poprzez sam fakt dużej aglomeracji. Istnienie wielu placówek i instytucji w stołecznym mieście, może być też idealnym miejscem do zdobywania pierwszego zawodowego doświadczenia.

Ułatwienie dostępu