Dietetyka to nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego która zajmuje się:
- zasadami żywienia człowieka zdrowego;
- zasadami żywienia człowieka chorego;
- oceny stanu odżywienia;
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
- zapobiegania chorobom zależnym od żywienia;
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania;
- biochemicznymi podstawami żywienia;
- prowadzenia edukacji żywieniowej;
- psychologią żywienia;
- technologiami gastronomicznymi.
Często dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.
Dietetyka powiązana jest ściśle z:
- medycyną,
- farmakologią,
- bromatologią,
- chemią żywności,
- biologią i mikrobiologią,
- psychologią.
Dietetyka I stopnia – opis kierunku
Przygotowuje między innymi do kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami przyjętych systemów, zapotrzebowania na makro i mikroskładniki odżywcze pacjentów, oceny wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób.
Absolwent Dietetyki ma bardzo szerokie możliwości poszukiwania zatrudnienia. Zwykle kieruje swoje pierwsze kroki do publicznych i niepublicznych placówek ochrony zdrowia. Gdy zyska już doświadczenie zawodowe oraz osiągnie pierwsze sukcesy, otwiera własny gabinet dietetyczny, w którym przyjmuje pacjentów i prowadzi konsultacje dietetyczne. W swojej pracy współdziała z lekarzami i terapeutami.
Dietetyka – studia I stopnia
Kształcenie na kierunku „dietetyka” odbywa się w systemie studiów I stopnia:
Uzyskiwany Tytuł
Typ studiów
Czas trwania studiów
Partner strategiczny
Licencjat Dietetyki
stacjonarne i niestacjonarne
3 lata (6 semestrów)
Licencjat Dietetyki – specjalności:
- Dietetyka kliniczna
- Dietetyka sportowa i odnowa biologiczna
- Poradnictwo żywieniowe
- Psychodietetyka
- Dietetyka personalna i trener zdrowia
- Dietoprofilaktyka i dietoterapia
Po ukończeniu studiów z zakresu dietetyki, nasz absolwent posiada umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności. Potrafi kontrolować jakość produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz organizować żywienie indywidualne i zbiorowe dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjentów. Dietetyk potrafi dokonać oceny stanu od żywienia i sposobu żywienia pacjentów oraz wyciągnąć odpowiednie wnioski terapeutyczne. Zna zasady edukacji żywieniowej i jest przygotowany do jej prowadzenia. Absolwenci kierunku dietetyka w naszej szkole w Warszawie mogą podjąć pracę w szpitalnych działach żywienia, sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia, w zakładach świadczących usługi hotelarskie, restauracjach i innych jednostkach żywienia zbiorowego, w urzędach administracji rządowej i samorządowej. Są przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego dzięki osobnym, przygotowującym do tego wyzwania zajęciom.