Koła naukowe

Uczelnia stwarza możliwości do działania studentom w kołach naukowych z zakresu nauk medycznych i społecznych.

KOŁO TEATRALNE

Prowadząca: dr Dorota Jawor-Przybyszewska

Opis działania koła:

  • ćwiczenia z zakresu improwizacji i zadań aktorskich,
  • przygotowanie wokalne,
  • plastykę ruchu, ruch sceniczny, zachowania przestrzenne
  • ćwiczenia z zakresu prawidłowej artykulacji głosek, akcentowania, emisji i modulacji głosu, dykcji, interpretacji tekstu,
  • wyrażanie emocji poprzez gest, mimikę, ruch,
  • zajęcia dotyczące autoprezentacji,
  • tworzenie etiud teatralnych,
  • realizację spektaklu.

Cele:

  • wyjścia na wybrane spektakle teatralne,
  • ćwiczenia z zawodowymi aktorami,
  • przygotowanie spektakli teatralnych i muzycznych,
  • prezentacji twórczości koła podczas okolicznościowych imprez uczelnianych.

KOŁO NAUKOWE – LOGOPEDIA

Prowadząca:  dr Karina Szafrańska

Opis działania koła:

  • Spotkania oraz dyskusje W 1.semestrze roku akademickiego 2020/2021 planowane jest spotkanie nt. jąkania, połączone z pokazem filmowym,
  • Spotkania z ciekawymi osobami, przedstawicielami różnych  dziedzin związanych z logopedią  (autyzm, dysleksja i in.),
  • Warsztaty doskonalące dla terapeutów,
  • Współpraca z Polskim Związkiem Logopedów oraz Ewą Małachowską, Przewodniczącą PZL.

Cele:

  • Rozwój umiejętności logopedycznych oraz poszerzenie wiedzy i warsztatu pedagogów,
  • Doskonalenie terapeutyczne,
  • Przekazanie wiedzy uzupełniającej dla pedagogów i logopedów.

KOŁO NAUKOWE “Młodych Kosmetologów i Dietetyków”

Prowadzący: mgr Beata Durajczyk, mgr Elżbieta Banaś

Opis działania koła:

  • udział w kongresach z dziedziny kosmetologii i dietetyki,
  • udział w warsztatach praktycznych dla kosmetologów i dietetyków,
  • udział w szkoleniach organizowanych w siedzibie Uczelni i poza nią,
  • rozmowy z zaproszonymi gośćmi ze świata dietetyki i kosmetologii,
  • wspólna praca kosmetologów i dietetyków nad analizą wybranych przypadków gabinetowych,
  • tworzenie materiałów informacyjnych dla pacjentów oraz innych form tekstowych i graficznych,
  • debaty i dyskusje wewnątrz koła na temat aktualnych problemów żywieniowych i kosmetologicznych. Wypracowanie stanowisk i poglądów w oparciu o przygotowane przez studentów i studentki analizy danych i wyniki badań
  • rozwijanie umiejętności przydatnych w karierze zawodowej zarówno dla dietetyków, jak i kosmetologów, takich jak poprawa w komunikacji z pacjentem czy obsługa social mediów,
  • umożliwienie zdobycia dodatkowych umiejętności praktycznych.
  • przygotowywanie materiałów edukacyjnych i pogadanek dla dzieci szkół podstawowych, które będą prezentowane na godzinach wychowawczych, na temat zdrowego odżywiania i wpływu żywienia na zdrowie oraz prawidłowego stosowania suplementów diety (zarówno korzyści jak i zagrożenia)”.

Cele:

  • tworzenie podstaw do platformy jednoczącej dietetyków i kosmetologów poprzez wzajemną dyskusję na temat roli żywności i żywienia w leczeniu i zapobieganiu chorobom
  • edukacja w zakresie holistycznego podejścia w terapii pacjentów.

Ułatwienie dostępu