Dietetyka to dyscyplina zajmująca się żywieniem człowieka zdrowego i chorego, a w szczególności:
- zasadami żywienia człowieka zdrowego;
- zasadami żywienia człowieka chorego;
- technologią żywności;
- oceną stanu odżywienia;
- oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
- zapobieganiem chorobom zależnym od żywienia;
- kontrolowaniem jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania;
- biochemicznymi podstawami żywienia;
- prowadzeniem edukacji żywieniowej;
- psychologią żywienia;
- technologią gastronomiczną.
Takie połączenie technologii żywności z naukami o zdrowiu stanowi o wyspecjalizowaniu się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka zarówno chorego jak i zdrowego. Dietetyka, która jest naszą specjalnością, pozwala na określenie wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.
Dietetyka powiązana jest ściśle z:
- technologią żywności i żywieniem,
- medycyną,
- farmakologią,
- bromatologią,
- chemią żywności,
- biologią i mikrobiologią,
- psychologią.