Dietetyka sportowa to wyodrębniona specjalizacja dietetyki zajmująca się sposobem żywienia sportowców lub osób aktywnych fizycznie. Dzięki wzrastającej świadomości korzyści jakie niesie uprawianie sportu dietetyka sportowa stała się jedną z najintensywniej rozwijających się nauk żywieniowych w ostatnich latach. Bez względu na to, jaką dyscyplinę sportową się uprawia, zbilansowana dieta powinna być integralną częścią treningu. Odpowiednia dieta, przyczynia się do osiągania optymalnych wyników sportowych.
Cel
Celem studiów podyplomowych „ Dietetyka sportowa z treningiem personalnym” jest przekazanie gruntownej wiedzy z zakresu funkcjonowania organizmu ludzkiego podczas intensywnej aktywność fizycznej a tym samym przygotowanie kompetentnych trenerów personalnych, którzy podejmując pracę z indywidualnym klientem, poprzez dobór odpowiedniej diety do programów treningowych sportowca zadbają zarówno o jego sprawność fizyczną jak i żywieniową,
Podczas studiów studenci poznają zasady planowania żywienia dla osób uprawiających sport, stosowania odżywek i suplementów zwiększających wydajność i optymalną regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.
Adresaci
Studia podyplomowe „Dietetyka sportowa z treningiem personalnym” adresowane są do osób zainteresowanych zdrowym stylem życia: dietetyków, trenerów, lekarzy, fizjoterapeutów i innych pracowników służby zdrowia zainteresowanych żywieniem w sporcie oraz osób związanych zawodowo ze sportem.
Czas trwania studiów
Warunki zaliczenia
Opłaty